Een onderdeel van iedere scriptie is de samenvatting. De samenvatting wordt door de lezers van je scriptie als eerst gelezen. Pas daarna wordt de scriptie verder doorgenomen. Het is dus van belang dat de samenvatting goed in elkaar zit en dat je de juiste zaken vermeld.
De samenvatting heeft drie functies
Ten eerste heeft de samenvatting, in het Engels ‘abstract’, de functie om een verdere toelichting te geven op de titel van je scriptie. Hierdoor kunnen lezers van je scriptie beter nagaan of de inhoud van je thesis interessant is voor hen om door te lezen. Een goed geschreven samenvatting kan eraan bijdragen dat meer mensen je scriptie van belang achten en dus daadwerkelijk doorlezen.
Ten tweede heeft de samenvatting de functie om als verkorte versie dienst te doen voor lezers die niet de tijd hebben om de volledige thesis door te nemen. Het komt vaak voor dat leidinggevenden en wetenschappers alleen de samenvatting doornemen en niet het hele stuk lezen.
Ten derde heeft de samenvatting de functie om als overzicht te dienen van wat de lezers te wachten staat. Hierdoor maak je het de lezer gemakkelijker om de stof in de thesis te begrijpen en in context te plaatsen. Een goed geschreven samenvatting zorgt ervoor dat moeilijke materie in je scriptie beter wordt begrepen.
Lengte van de samenvatting
Een grove vuistregel voor de lengte van samenvatting is niet meer dan 5 procent van de volledige scriptie, en met een maximum van 1 pagina. De achterliggende reden hiervoor is dat het altijd mogelijk moet zijn de samenvatting snel door te nemen. Wanneer je een samenvatting van je scriptie in een andere taal schrijft dan de rest van je scriptie mag je deze wel langer dan 1 pagina maken.
Wat moet er in de samenvatting staan?
Per alinea beantwoord je de volgende vragen.
- Wat is er aan de hand? Hierin vermeld je de doelstellingen en vraagstelling van je scriptie.
- Wat is er gedaan? Je schetst kort de methode en aanpak van je onderzoek.
- Wat is er gevonden? Opsomming van de resultaten.
- Wat betekenen je bevindingen? Hier schrijf je de conclusie en geef je aanbevelingen.
Houd er rekening mee dat leidinggevenden bij je stageplek, of wetenschappers binnen je vakgebied, niet de tijd hebben om scripties in zijn geheel door te lezen. Een goede samenvatting zorgt ervoor dat je opvalt. Laat je samenvatting dan ook, voordat je de scriptie hebt ingeleverd, altijd door een aantal personen doorlezen en redigeren.